Στοιχεία Έκδοσης
- Τόμος: ΚΓ (2/2) – Πρακτικά Η Τσακώνικου Συνεδρίου
- Έτος: 2018
- Τίτλος: Χρονικά των Τσακώνων
- Σελ.: 422
- ISSN.: 1107-0897
Μετάβαση στα Περιεχόμενα
Στοιχεία Κεφαλαίου
- Εισήγηση: Όψεις της ιστορίας του Πραστού μέσα από τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
- Συγγραφή: Χριστίνα Βαμβούρη – Νίνα Χαρατσίδου
- Σελ.: 243
Συνοπτικά
Η Πάργα, παραλιακή πόλη της Ηπείρου, οικισμός από τους βυζαντινούς χρόνους, από τις αρχές του 15ου αιώνα βρισκόταν κάτω από την ηγεμονία των Ενετών, οπότε και γνώρισε οικονομική ακμή. Το 1814 παραδόθηκε στους Άγγλους, οι οποίοι σύντομα την πούλησαν στους Τούρκους. Oι τέσσερις χιλιάδες Παργινοί, για να αποφύγουν τις αγριότητες των νέων κατακτητών, λίγο πριν από την επίσημη παράδοση, τον Απρίλιο του 1819, ανέσκαψαν τους οικογενειακούς τάφους, συγκέντρωσαν τα λείψανα των προγόνων τους και τα έκαψαν για να μη βεβηλωθούν και εγκατέλειψαν την γενέτειρά τους, παίρνοντας μαζί τους ιερά κειμήλια και εικόνες των εκκλησιών. Η ανόσια πράξη των Άγγλων και η φυγή των Παργινών διασώθηκε σε δημοτικά τραγούδια, ως ένα σημαντικό και τραγικό γεγονός στην ιστορία της πόλης.
Παράλληλα στοιχεία με τη ιστορία της Πάργας εντοπίζονται και στην ιστορία του Πραστού. Ο Πραστός, παλιά και ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, υπήρξε, ήδη, από το Μεσαίωνα, μια πλούσια πόλη, χάρη στο εμπόριο και με περίπου 9.000 κατοίκους στα χρόνια της ακμής του. Η ζωή της πόλης σταμάτησε βάναυσα το 1826 από τον Ιμπραήμ που την πυρπόλησε, με συνέπεια οι κάτοικοι να την εγκαταλείψουν στην προσπάθειά τους να σωθούν, μαζί με όσα κειμήλια μπορούσαν να μεταφέρουν. Αυτό ήταν το τίμημα της ενεργούς συμμετοχής τους στην επανάσταση του 1821 με την προσφορά πολλών πλοίων, χρηματικών ποσών, αλλά κυρίως με τη θυσία πολλών Πραστιωτών για την ελευθερία. Η παλιά δόξα του Πραστού μαρτυρείται από τα επιβλητικά ερείπια, μάρτυρες του πλούτου των κατοίκων.
Χάριν της εντυπωσιακής ως προς την ομοιογένεια στη γλώσσα, στα ήθη, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής, καθώς και χάριν της μακραίωνης και συχνά επίπονης πορείας των Τσακώνων στο χωρο-χρόνο της ελληνικής ιστορίας, άγνωστης, εν πολλοίς, στους/τις μαθητές/τριες της υπόλοιπης χώρας, και με αφορμή τη διδασκαλία του δημοτικού τραγουδιού της Πάργας από το εγχειρίδιο Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου, σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε ένα σχέδιο διδασκαλίας, με σκοπό να φέρει σε επαφή τους μαθητές που δεν έλκουν την καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Τσακωνιάς, με την ιστορία αυτού του αρχαίου ελληνικού λαού.
Ως διαθεματικό, το σχέδιο διδασκαλίας θα συνδυαστεί με άλλα διδακτικά αντικείμενα και με τσακώνικα τραγούδια που αντικατοπτρίζουν πτυχές της καθημερινότητας και των Τσακώνων και της μικροϊστορίας τους με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Οι μαθητές θα κληθούν, μέσα από φύλλα εργασίας, να ανακαλύψουν τη νέα γνώση στηριζόμενοι στην ήδη υπάρχουσα, στηριζόμενοι σε υλικό που οι ίδιοι θα εντοπίσουν μέσα από τη βιβλιογραφία, το διαδίκτυο, τα τσακώνικα τραγούδια και συνεντεύξεις από Τσάκωνες που, πιθανόν, ζουν στην περιοχή τους. Τελικό προϊόν θα είναι ένα DVD το οποίο θα περιλαμβάνει τις εργασίες και τα καλλιτεχνικά τους έργα με σκηνές από τη ζωή των Τσακώνων, εμπνευσμένες από τσακώνικα τραγούδια.