Στοιχεία Έκδοσης
- Συγγραφέας : Στρατήγης Κ. Γεώργιος
- Μετάφραση – Σχόλια : Χούπης Γ. Δημήτριος
- Τίτλος: Η Τσουράνα – Τσακώνικο διήγημα (Α Τσουράνα – Ιστόρζ̌ία Τσακώνικο)
- Έτος: 2000
- Σελ.: 77
- ISBN.:
- Εκδόσεις: Μορφωτικός Σύλλογος Καστάνιτσας & Σύλλογος Απανταχού Καστανιτσιωτών
Ευχαριστούμε τον Μορφωτικό & Φυσιολατρικό Σύλλογο των Απανταχου Καστανιτσιωτών για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμα του Αρχείου Τσακωνιάς, προκειμένου να ψηφιοποιηθεί το σύνολο του έργου του Δημήτριου Χούπη και να διατεθεί ελεύθερο για ανάγνωση στο κοινό.
Για όσους ενδιαφέρονται να προμηθευτούν τα βιβλία του Δημήτριου Χούπη, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον σύλλογο και την κ. Τζένη Χαρμαντά στα τηλέφωνα 2106858699 & 6937570471.
Προλεγόμενα
Η καταγωγή και το έργο του Γεωργίου Στρατήγη.
Πριν εβδομηνταπέντε χρόνια περίπου, ένας πολυτάλαντος Σπετσιώτης, αλλά Καστανιτσιώτης την καταγωγή ο ποιητής και λογοτέχνης Γεώργιος Στρατήγης, έγραψε μεταξύ άλλων και ένα μικρό Τσακώνικο διήγημα, με τον Τσακώνικο τίτλο “Α Τσουράνα”.
Το διήγημα αυτό (το πρώτο στην Τσακωνική) περιχαρακώνεται στα Καστανιτσιώτικα δρώμενα κάποιου Δεκαπενταύγουστου στην τότε μικρή αλλά κλειστή κοινωνία, της πάντα όμορφης Κυνουριακής Καστάνιτσας, καταγράφοντας ήθη και αρχές της εποχής εκείνης.
Ο Γεώργιος Στρατήγης πρωτοτυπεί σε δύο σημεία του διηγήματος. Πρώτον βάζει τον αναγνώστη μέσα στον κλειστό χώρο της Καστανιτσιοότικης κοινωνίας της εποχής εκείνης και δεύτερο, γράφει το διήγημα στην Τσακωνική διάλεκτο της μεσαιωνικής Καστάνιτσας, (κατάλοιπο της Δωρολακωνικής) μιας πανάρχαιας διαλέκτου, της μόνης που διασώζεται μέχρι των ημερών μας.
Επομένως επιτυγχάνει, εκτός από τη λογοτεχνική δομή του έργου, την παρουσίαση πολλών λαογραφικών στοιχείων και κυρίως κάνει ευρύτερα γνωστή την Τσακωνική διάλεκτο,
άγνωστη μέχρι τότε στους πολλούς.
Ο Στρατήγης υπεραγαπούσε την προγονική του πατρίδα την Καστάνιτσα, διότι γι’ αυτόν ήταν μία αστείρευτη πηγή εμπνεύσεως. Οι ανεπανάληπτες φυσικές καλονές, η νησιωτική δομή του χωριού, η ιστορία του, η φιλοξενία και η καλοσύνη των κατοίκων, οι αγώνες τους για τη λευτεριά και οι ζωντανές αφηγήσεις των γηραιών Καστανιτσιωτών, για τον ήρωα παππού του Στρατήγη Μπούνο, τον γέμιζαν υπερηφάνεια.
Επειδή όμως, μεγάλο μέρος από το συνολικό έργο του Στρατήγη, συνδέεται άμεσα με την προγονική του πατρίδα την Καστάνιτσα της Κυνουρίας και την γενέτειρά του τις Σπέτσες, ο πρώτος σταθμός της διαχρονικής παρουσίασης αρχίζει με την γνωριμία της Καστάνιτσας, πατρίδα του παππού του Στρατήγη Μπούνου, του πατέρα του Κωνσταντίνου Στρατήγη και της μητέρας του.