Στοιχεία Έκδοσης
- Συγγραφέας: Χούπης Γ. Δημήτριος
- Τίτλος: Ιστορία και Λαογραφία της Καστάνιτσας τόμος Β
- Έτος: 1988 (ανάτυπο 2013)
- Σελ.: 317
- ISBN.:
- Εκδόσεις: Σύλλογος Απανταχού Καστανιτσιωτών
Ευχαριστούμε τον Μορφωτικό & Φυσιολατρικό Σύλλογο των Απανταχού Καστανιτσιωτών για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμα του Αρχείου Τσακωνιάς, προκειμένου να ψηφιοποιηθεί το σύνολο του έργου του Δημήτριου Χούπη και να διατεθεί ελεύθερο για ανάγνωση στο κοινό.
Για όσους ενδιαφέρονται να προμηθευτούν τα βιβλία του Δημήτριου Χούπη, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον σύλλογο και την κ. Τζένη Χαρμαντά στα τηλέφωνα 2106858699 & 6937570471.
Πρόλογος
Η συγγραφή της ιστορίας και η καταγραφή της λαογραφίας και παράδοσης ενός μικρού τόπου σαν της Καστάνιτσας, δεν είναι μία απλή πατριδογραφική ενασχόληση. Κάθε μικρός τόπος της Ρωμιοσύνης έχει μακραίωνη ιστορία και παραδόσεις που αποτελούν μέρος της μεγάλης και πανάρχαιας ιστορίας του Έθνους μας, αφού όλοι οι μικροί τόποι μαζί συγκροτούν την μεγάλη Ελλάδα. Είναι λοιπόν επόμενο η συγγραφή της ιστορίας και η καταγραφή των παραδόσεων να εξυπηρετεί εκτός απ’ τα πατριδογνωστικά του μικρού αυτού τόπου και άλλους ευρύτερους σκοπούς όπως επιστημονικούς, μορφωτικούς, και κυρίως εθνικούς. Το μεγάλο πρόβλημα κάθε ερευνητή είναι πάντα τα πολλά αλλά άγνωστα και δύσβατα μονοπάτια που οδηγούν στην εξεύρεση των ιστορικών πηγών του γραπτού λόγου.
Τα παράπονα όμως που εκφράζουν οι περισσότεροι ερευνητές και κυρίως οι λαογράφοι, στρέφονται κατά της απροθυμίας πολλών γηραιών να δώσουν πληροφορίες γύρω απ’ την παράδοση και την λαογραφία του τόπου τους. «Θέλω να πιστεύω πως ο πρώτος αυτός τόμος… θα συγκινήσει και θα κινήσει το ενδιαφέρον κάθε Καστανιτσιώτη ώστε να βοηθήσει στην συγκέντρωση του λαογραφικού υλικού, που θ’ αποτελέσει το δεύτερο τόμο ύψιστη τιμή για το χωριό μας» έγραφα προλογίζοντας τον πρώτο τόμο το 1983. Δυστυχώς όμως ελάχιστοι ήταν αυτοί που συγκινήθηκαν και ανταποκρίθηκαν. Είναι όλοι αυτοί που αναφέρονται στην στήλη των πληροφοριακών πηγών, είναι προς τιμήν τους, και τους ευχαριστώ. Εκείνο πάντως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως ο δεύτερος τόμος ολοκληρώθηκε και μαζί του ολοκληρώθηκε ένα έργο μνημειώδες που τιμά το χωριό μας, και ολοκληρώθηκε σε πείσμα όλων των αντίξοων συνθηκών, του πανδαμάτορα χρόνου, και όσων σκόπιμα αδράνησαν. Το υλικό όλο έχει καταγραφεί στον Καστανιτσιώτικο χώρο και έχει επιλεγεί με την πρέπουσα προσοχή ώστε να μην νοθευτεί με σύγχρονα δεδομένα, κι αν κάπου παραλλάσσεται με το λαογραφικό υλικό άλλων τόπων, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο προφορικός λόγος δεν έχει σύνορα. Ακόμη δόθηκε περισσότερη προσοχή, ώστε απ’ την καταγραφή να μην λείψει και η Τσακωνική διάλεκτος, αφού είναι η μητρική γλώσσα των παλαιοτέρων Καστανιτσιωτών και πλουτίζει φραστικά.
Αλλά η έκδοση του δεύτερου τόμου δεν θα πραγματοποιόταν ποτέ αν δεν συνέβαλε ο πατριωτισμός και η ευαισθησία για τις παραδόσεις του τόπου μας της εξαίρετης συμπατριώτισσας μας κ. Αγγελικής Αγιωργίτου (Παπασωτήρου) διευθύντριας των μεγάλων εκπαιδευτηρίων «Ο ΠΛΑΤΩΝ» που βρίσκονται στον Σταυρό Αττικής. Η εκλεκτή συμπατριώτισσά μας έχοντας ευρεία αντίληψη για τη σημασία και την αξία του πνευματικού αυτού έργου που εξυψώνει τα πολιτιστικά πράγματα του χωριού μας, διέθεσε στο ακέραιο όλα τα χρήματα της έκδοσης του παρόντα τόμου χωρίς αυτό να της ζητηθεί. Προσωπικά την συγχαίρω και την ευχαριστώ για την μεγάλη της αυτή χειρονομία που δείχνει έμπρακτα την αγάπη της για το χωριό μας και τις παραδόσεις του.
Ακόμη ευχαριστώ τον συμπατριώτη μας κ. Παύλο I. Κλεώπα εκπαιδευτικό που με μεγάλη προθυμία έκανε τις τελικές διορθώσεις μετά την φωτοσύνθεση. Θέλω να πιστεύω πως με την μακρόχρονη και ανιδιοτελή προσπάθειά μου και την αγάπη μου, κατάφερα να βγάλω το χωριό μας από την απομόνωση, να του δώσω ταυτότητα, και να το κάνω γνωστό στον ευρύτερο χώρο. Εύχομαι και οι μεταγενέστεροι μου εμπνευσμένοι από την ίδια αγάπη για την γη των προγόνων τους να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε η Καστάνιτσα να συνεχίσει την μακρόχρονη πορεία της.
Δημήτριος Γ. Χούπης
Κεφάλαιο | Σελ. |
Η Καστανιτσιώτικη καθημερινότητα | 15 |
Ο κοινωνικός χώρος της Καστάνιτσας | 47 |
Όσα δεν έχουν γραφεί στον πρώτο τόμο | 79 |
Οι δοξασίες των παλαιότερων Κστανιτσιωτών | 117 |
Τραγούδια που τραγουδούσαν στην Κστάνιτσα | 145 |
Ευθυμολογήματα | 247 |
Οι άγνωστες λέξεις | 283 |