tsakonian_map (Custom)

Η περιοχή της Τσακωνιάς βρίσκεται στην Κυνουρία, στα ανατολικά του νομού Αρκαδίας. Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού Πάρνωνα, ξεκινώντας από τις βουνοκορφές του και καταλήγοντας στις ακτές του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους. Στη βόρεια Κυνουρία η Τσακωνιά περιλαμβάνει τα χωριά του Πραστού, της Σίταινας, της Καστάνιτσας, του Αγίου Ανδρέαενώ στη νότια Κυνουρία τα χωριά του ΤυρούΤερε τα Σαπουνακαίϊκων, τα Πέρα Μέλανα, της Πραματευτής, της Βασκίνας, του Λιβαδίου, τη Σαμπατικής και του ΛεωνιδίουΛενίδι .

Σημαντική πηγή πληροφοριών για τη δράση των Τσακώνων αποτελούν οι Βυζαντινοί συγγραφείς. Σύμφωνα με το χρονικό της Μονεμβασίας, οι Τσάκωνες προέρχονταν από πληθυσμούς της Λακωνίας οι οποίοι κατέφυγαν στα ορεινά του Πάρνωνα κατά τη διάρκεια των Αβαρο-Σλαβικών επιδρομών στην Πελοπόννησο, στα τέλη του 6ου αιώνα. Κατά τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο (10ος αι. μ.Χ.), το Βυζάντιο χρησιμοποιούσε τους Τσάκωνες για τη φύλαξη των συνόρων. Αυτή η δραστηριότητα διήρκησε μέχρι την κατάλυση της Αυτοκρατορίας, οπότε σημειώθηκε μία ευρεία μετανάστευση Τσακώνων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφορικά με την προέλευση της λέξης «Τσάκωνες», έχουν διατυπωθεί περίπου 20 διαφορετικές εκδοχές. Μεταξύ των σημαντικότερων θεωριών, τοποθετείται η προσέγγιση του καθ. Γλωσσολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χ. Συμεωνίδη, ο οποίος συσχετίζει τη λέξη «Τσάκωνες» με τη λέξη «Τράχωνες». Εξίσου αξιόλογη είναι και η θεωρία του Κωνσταντίνου Άμαντου περί της παραγωγής της λέξης από το «Εξωλάκωνες- Ετσωλάκωνες- Ετσωάκωνες- Τσάκωνες». Εναλλακτικά, η καθ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Μαντουβάλου, εντοπίζει την προέλευση της λέξης στο χαρακτηρισμό ενός συγκεκριμένου πληθυσμού Θρακιωτών ως «Καύκωνες».

Κατά τη διάρκεια των ιστορικών χρόνων και των εκάστοτε αγώνων του Έθνους, οι Τσάκωνες επεδείκνυαν υπερηφάνεια και αδούλωτο φρόνημα. Ο Τούρκος περιηγητής, Evliya Tchelebi, δε δίστασε να αναφερθεί στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα όχι μόνο του τόπου αλλά και των γηγενών. Η εν λόγω περιγραφή της Τσακωνιάς περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Γάλλου, H. Pernot, «Εισαγωγή στη μελέτη της Τσακώνικης Διαλέκτου».

Η ιδιαίτερη οντότητα των Τσακώνων οφείλεται εν πολλοίς στα διακριτά πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους, όπως είναι η τσακώνικη διάλεκτος, ο τσακώνικος χορός και η τσακώνικη φορεσιά.

Σχετικές Αναζητήσεις