Στοιχεία Έκδοσης
- Εργασία: Master of Philosophy (MPhil) in Linguistics
- Ίδρυμα: Trinity College Dublin
- Έτος: 2015
- Τίτλος: A Sociolinguistic approach to the Tsakonian dialect, Southern Greece
- Σελ.: 91
- Συγγραφέας: Χρυσοβαλάντου Τζουρτζουκλή
Περίληψη (Μετάφραση στα Ελληνικά)
Το έγγραφο που ακολουθεί είναι μια κοινωνιογλωσσολογική προσέγγιση της τσακωνικής διαλέκτου. Στοχεύει στο να διεισδύσει στο μυαλό των ομιλητών της τσακώνικης διαλέκτου και να αναζητήσει τις απόψεις που έχουν ως προς τη διάλεκτό τους, που αφορούν τα ζητήματα διατήρησης και μετάδοσης σε νεότερες γενιές. Η τσακώνικη είναι μια πολύ ιδιαίτερη διάλεκτος και αυτό οφείλεται στη δωρική της καταγωγή, είναι η μόνη διάλεκτος της Νέας Ελληνικής που προέρχεται από την δωρική. Η σχετικά έμμεση σύνδεσή της με άλλες διαλέκτους της Νέας Ελληνικής συχνά την κάνει να απουσιάζει από τη ταξινόμηση των Νεοελληνικών διαλέκτων. Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελετών σχετικά με τα γλωσσικά χαρακτηριστικά της τσακώνικης, φαίνεται ότι λείπει μια κοινωνιογλωσσική προσέγγιση.
Για τους σκοπούς αυτής της εθνογραφικής μελέτης, η συλλογή αυθεντικών δεδομένων ολοκληρώθηκε μετά από επίσκεψη στην περιοχή της Αρκαδίας και πιο συγκεκριμένα στο παραλιακό χωριό του Τυρού τον Μάιο του 2015. Τα δεδομένα αποκτήθηκαν με τη μορφή καταγραφών και αποτελούν μοντέλο συζήτησης. Οι συμμετέχοντες (12 συνολικά) έλαβαν ενημερωτικό φυλλάδιο και ένα έντυπο συγκατάθεσης για υπογραφή πριν από τη συμμετοχή τους στη μελέτη. Οι μόνες πληροφορίες που πρέπει να γνωστοποιηθούν είναι για την ηλικία και το φύλο των ερωτηθέντων.
Τα δύο κύρια σημεία που συζητούνται σε αυτή την έρευνα-εργασία είναι σε τι βαθμό οι ομιλητές μιλούν τη τσακώνικη διάλεκτο στην καθημερινή τους ζωή και τις προσπάθειες για τη μετάδοσης της από γενιά σε γενιά, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβλητές ηλικία και φύλο (καθώς και άλλες, όπου υπάρχουν). Μετά την εξέταση των δεδομένων (εισαγωγικά που ενσωματώνονται στο κύριο μέρος της εργασίας), τα αποτελέσματα επιτρέπουν σαφή συμπεράσματα: όχι μόνο η πλειοψηφία των συμμετεχόντων μιλάει τη διάλεκτο, αλλά υπάρχει συχνή χρήση της διαλέκτου στην καθημερινή ομιλία, με τον περιορισμό ότι ο συνομιλητής είναι εξοικειωμένος με αυτή. Όσον αφορά το πέρασμα της τσακώνικης διαλέκτου στις νεότερες γενιές, οι απαντήσεις φαίνεται να είναι αισιόδοξες, αλλά για άλλη μια φορά υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η προσωπική επιλογή για ενασχόληση με τη διάλεκτο από την πλευρά των νέων.
Ως γενικό συμπέρασμα στα αποτελέσματα των ηχογραφήσεων είναι ότι έχουν γίνει προσπάθειες να διατηρηθεί η τσακωνική διάλεκτος, ωστόσο η κοινότητα στηρίζεται στη συμβολή των νέων για την επίτευξη της διαιώνισης της . Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες η τσακωνική διάλεκτος να μεταδοθεί στις επόμενες γενιές, καθώς υπάρχουν νέοι που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες σήμερα. Αυτό που έχει ζωτική σημασία είναι ότι οι νέοι διατηρούν το ενδιαφέρον τους μέσα από κίνητρα που τους δίνουν οι παλαιότεροι και με την σειρά τους οφείλουν να δώσουν κίνητρα στους μικρότερους.