Τίτλος:Οι έντυποι χάρτες της Τσακωνιάς. Τέσσερεις αιώνες χαρτογραφικής ιστορίας.
Εισηγητής: Δρ Τάντουλος Ι. Αντώνης
Περίληψη Εισήγησης για το 8ο Τσακώνικο Συνέδριο
Στην μελέτη αυτή εξετάζεται συστηματικά η εξέλιξη της χαρτογραφικής απεικόνισης της Τσακωνιάς, από την εποχή που τυπώθηκαν οι πρώτοι έντυποι Πτολεμαϊκοί χάρτες (τελευταίο τέταρτο 15ου αιώνα), μέχρι τον 19ο αιώνα, περίοδο που η χαρτογραφία έφθασε στην πιο εξελιγμένη φάση της και οι χάρτες απέκτησαν μεγάλη ακρίβεια.
Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται η διαφοροποίηση της τοποθέτησης της Τσακωνιάς στο χώρο σε σχέση με την υπόλοιπη Πελοπόννησο, η μορφολογία του εδάφους, τα όρη, οι ποταμοί, η ακτογραμμή, οι πόλεις και τα χωριά. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα αναγραφόμενα τοπωνύμια και συσχέτισή τους με τα σύγχρονα. Επισημαίνονται επίσης οι διαφοροποιήσεις στην καταγραφή τους.
Με αφορμή τα ευρήματα από την εξέταση μιας μεγάλης σειράς έντυπων χαρτών, τα πρωτότυπα των οποίων ευρίσκονται στο αρχείο του συγγραφέως, γίνεται συζήτηση για την επίδραση που έχουν στην απεικόνιση της Τσακωνιάς η μεθοδολογία χαρτογράφησης και οι τρόποι χάραξης της μήτρας εκτύπωσης. Τέλος, γίνεται αναφορά στις αιτίες που δημιούργησαν τα χαρτογραφικά λάθη που αποτελούν συχνό εύρημα στους πρώιμους αυτούς χάρτες.